Eisen Ragdoll Cattery L’Ayquade

Uiterlijk
Vachtstructuur, o.a. een mooie dikke pluimstaart van goede lengte, een mooie dikke kraag, kleuraftekening maximaal, staart inzet, oorafstand, verhouding ogen/neusafstand, het kinnetje liefst zo sterk mogelijk, mooi hoog op de poten, goede tandenstand en de ogen zo blauw mogelijk. En wat betreft de vacht: wij horen van bijna alle nieuwe baasjes en bazinnetjes dat deze zachter is dan van de meeste Ragdolls.

Karakter
De kittens van onze Cattery zijn zeer sociaal. Vanaf de geboorte is er contact tussen het kitten en mensen. Het kitten kent van jongs af aan mensenhanden en is vertrouwt met hun geur en aanwezigheid. Door het nauwe contact tussen ons en het kitten gaat het kitten de mens als zeer prettig ervaren. Een eigenschap die de Ragdoll van nature al bezit, maar deze eigenschap verdient wel aandacht. Ook wordt het kitten in de groep opgenomen (niet alleen de moederpoes) Andere katten in de groep begroeten het kitten vrij direct na de geboorte.
Moederpoes wordt door andere moederpoezen gelikt en vertroeteld. Ook de kittens krijgen hun wasbeurten regelmatig van de andere poezen.
Als de kittens zo groot zijn dat ze uit het nest klauteren en rondlopen, maken zij ook kennnis met de andere dieren waaronder de honden. Een kennismaking die ons veel kijkvreugde bezorgd.

Gezondheid
Wordt uitgebreid onder “Gezondheid” beschreven. Maar gezondheid houdt ook in: Een ontspannen leefomgeving, waarbij onze Ragdolls zich prettig voelen
en waarbij zo min mogelijk stressfactoren aanwezig zijn. De groepsgrootte, de binnen en buiten ruimte, plekken waar ze zich terug kunnen trekken,
hoogwaardig eten en en vers drinkwater en voldoende (schone) kattenbakken.

Vroege historie
De Ragdoll is een betrekkelijk jong ras dat zijn wortels heeft in de Verenigde Staten. Het werd in de beginjaren “60 ontwikkeld door Ann Baker, een kattenfokster uit Riverside, Californië. De stammoeder van het ras was een witte, Perzische getypeerde poes. Ze heette Josephine en was eigendom van Mevrouw Pennels, de buurvrouw van Ann Baker.
Naar verluid was Josephine gedekt door een Heilige Birmaan. Tijdens haar zwangerchap kwam deze poes, die vrij naar buiten mocht, onder een auto terecht, maar ze overleefde dit drama wonderwel. Volgens Baker was Josephine na dit trauma plots extreem zachtaardig ; ze hield zich slap als een lappenpop ( “Ragdoll”) als ze opgetild werd en liet zo`n beetje alles toe zonder te blazen of krabben. De kittens die ze daarop baarde hadden allen Josephine`s “nieuwe karakter”geërfd. Juist op dit karakter heeft Ann Baker de nadruk gelegd bij het op poten zetten van haar nieuwe ras.

Echter, iedereen die logisch kan nadenken zal begrijpen dat een eigenschap die door milieufactoren, zoals een auto-ongeluk ontstaan is, nooit vererfd kan worden!

Het komt echter wel vaker voor dat katten een karakterverandering ondergaan na een flinke val of ongeluk, dus de karakterverandering van Josephine is op zich plausibel. Josephine’s kittens kunnen gewoonweg van zichzelf lief en dociel zijn geweest. Dergelijke karaktereigenschappen zijn door selectie redelijk goed vast te leggen, maar uiteraard wel binnen redelijke marges. Welke katten of rassen verder gebruikt zijn in het fokprogramma is moeilijk te achterhalen, maar het staat in elk geval wel vast dat naast ( semi-) Perzen en Heilige Bermanen ook Burmezen bij het fokprogramma betrokken zijn.

In die periode gold de fokker Denny Dayton als een van de belangrijke voortrekkers van het ras. Hij heeft zich hard gemaakt om de Ragdoll erkend te krijgen bij de gangbare kattenorganisaties in de Verenigde Staten. In 1967 wierpen zijn inspanningen en die van andere bezielde fokkers hun eerste vruchten af. Tegenwoordig is het ras in bijna ieder land en door bijna elke kattenorganisatie erkend. Echter, hoewel het ras zelf wél vrij algemeen erkend is, gaat dit niet op voor alle kleuren en aftekeningen, waar in dit ras mee gefokt wordt.

Karakter
De Ragdoll is één van de liefste en zachtaardigste rassen die we kennen, ze hebben vaak een uitstekend humeur. Ze zijn open en vol vertrouwen, ook naar vreemden toe.

Daarom laten de meeste eigenaars hun Ragdoll niet buiten los lopen; wanneer er iemand aardig tegen ze is, laten ze zich makkelijk oppakken en meenemen!

Ragdolls kunnen zich slap laten hangen wanneer ze opgepakt worden. Dit is echter geen reflex, maar een uiting van vertrouwen die de dieren hebben in hun mensen! Ze doen het dan ook alleen wanneer ze zich op hun gemak voelen en volledig ontspannen zijn. Ragdolls zijn heel mensgericht, maar ze kunnen het ook prima vinden met andere katten, honden en kinderen. Vanwege hun evenwichtige en stabiele karakter komen ze ook in drukkere gezinnen goed uit de verf. Hun stemgeluid is bescheiden, evenals hun aard; ze dringen zichzelf niet op en zijn overwegend, rustig en bedaard, al kunnen ze op hun tijd behoorlijk actief en speels zijn.
Het lopen aan een tuigje kan deze katten makkelijk worden aangeleerd.

Verzorging en onderhoud
De vachtverzorging heeft normaliter niet veel om handen, omdat de zijdezachte vacht niet neigt tot klitten. Het is voldoende om de vacht eens per week door te borstelen.
In de verharings periode kan een dagelijkse kam- en borstelbeurt wel noodzakelijk zijn. Bovendien ervaren onze Rags de borstelsessie als; vooral prettig door de aanraking en aandacht; het aaien in combinatie met borstelen wordt van kleins af aan aangeleerd, evenals het van tijd tot tijd in bad gaan, wat een prettige bijkomstigheid is als onze katten als showdier gaan verhuizen.

Lichaam
De Ragdoll is een grote, elegante en gespierde kat, met een lang lichaam. Het is één van de grootste raskatten die we kennen. De dieren zijn vaak laat volwassen en kunnen uitzwaren tot op het vierde levensjaar. De borst is vol, de hals is kort en krachtig. De duidelijk zwaarder gebouwde achterhand is hoger gesteld dan de voorhand. De poten zijn middellang, met zware botten, en de grote voeten zijn rond van vorm, met bosjes haar tussen de tenen.
De lengte van de goed behaarde staart staat in verhouding met het lichaam.

Kop
De kop is wigvormig en heeft een gemiddelde grootte. De wangen zijn goed ontwikkeld en de kin is stevig. De middelgrote oren staan redelijk ver uit elkaar en hebben afgeronde punten. De neus vertoont een lichte welving. De ogen zijn ovaal en groot.

Vacht
De halflange, zijdezachte vacht ligt goed aan. Rond de hals, de broek, en de staart is het haar langer.

Kleuren en patronen
Ragdolls komen enkel voor in het colorpoint patroon zoals we dat ook kennen van de Siamees. Bij dat patroon horen blauwe ogen, die bij dit ras liefst zo donkerblauw mogelijk zijn. Ragdolls komen voor in drie verschillende variëteiten;
– Colorpoint;
– Mitted;
– Bi-color.
Daarnaast zien we ook deTortie.

De Colorpoints hebben eenzelfde aftekening als de Siamees, dus een lichtgekleurd lichaam, met een gekleurde staart, poten, masker en oren; de eigenlijke kleur van de kat
is beperkt tot deze lichaamsuiteinden (“extremiteiten”).
De “Mitted” is een Color-Point met witte voetjes en witte kin; het wit op de kin loopt onderbroken onder het lichaam door tot aan de staartwortel.
De Bi-Color is de bekendste van de Ragdolls, een volledig witte buik en borst, benen en voeten en een karakteristieke omgekeerde witte “V” op het gezicht. Bij Bi-colors zijn witte aftekeningen op de rug toegestaan.

De verschillende variëteiten worden in diverse kleuren gefokt. De Tortie is in driekleur.

De “klassieke” kleuren bij de Ragdoll zijn Seal-Point (zwart), Blue-Point, Chocolate-Point en Lilac-Point. Inmiddels zijn er ook andere kleuren ontwikkeld, waaronder Tabby-Points, cream, en Red-Point en uiteraard weer de Tortiepoints, (ook weer in seal zowel als blue en ook als mitted), Smokes en Zilvers.
De “nieuwe” kleuren, zijn dus de:
– Tabbypoints;
– Creampoints;
– Redpoints;
– Tortiepoints;
– Smokes.
– Zilvers, zijn inmiddels erkend, maar worden helaas nog maar op beperkte schaal gefokt.

In cattery L’Ayquade fokken wij met Blue & LilacPOINT moedertjes, evenals met Blue en Seal-Mitted en Blue lilac & Seal BICOLOR moeders. Dit in combinatie met zowel Seal als Blue-Mitted en onze Blue-Bicolor katers. De kittens kunnen dus alle bovengenoemde kleuren krijgen, zowel in Point, Mitted en Bicolor.

Bent u zeer geïnteresseerd in een bepaalde kleur of aftekening, dan kunt u hierover contact met ons opnemen.


Bijzonderheden
Ragdoll kittens worden altijd wit geboren. Pas later -op zijn vroegst vaak pas met tien dagen- worden de aftekeningen en kleuren geleidelijk zichtbaar.

De witte aftekeningen laten zich niet altijd vastleggen, wat inhoudt dat er geregeld kittens geboren worden met een foutieve aftekening, zoals katten die het midden houden tussen een Mitted en een Colorpoint. Door de hoge eisen die op shows gesteld worden aan hun aftekening vormen mitted en Bi-Color Ragdolls geen makkelijke variëteiten om te fokken.
Daarom zijn wij ook erg trots op onze Bicolor dames die volledig recht en spotless zijn, met de juiste HM hoogte, evenals de daaruit komende kittens die correct zijn afgetekent.

Cattery L`Ayquade fokt met diverse stamboomlijnen; zowel uit Nederland, België, Duitsland, Amerika, alswel uit Finland en Polen. Dieren die qua aftekeningen aan de standaard voldoen, met name bi-colours, zijn vaak kostbaarder in aanschaf dan dieren die op dit gebied kleine schoonheidsfoutjes hebben.

Combinatieras
De Ragdoll valt onder de combinatierassen, het combinatieras onderscheidt zich van de andere groepen door de volgende zaken:
– De rassen zijn relatief recent ontstaan;
– De rassen zijn ontwikkeld uit een combinatie van één of meer reeds bestaande rassen;
– De introductie van nieuwe kleuren en variëteiten is (soms) toegestaan, denk hierbij aan de Mink, Sepia en Solid Ragdolls, waarbij de ogenkleur minder of helemaal niet meer blauw is.